Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες για την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτές τις μέρες η προσφορά αγάπης και υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας αποκτά λίγη μεγαλύτερη αξία.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι τώρα το χειμώνα, με τις πρώτες βροχές το ξεχάσαμε. Το πρόβλημα γίνεται ορατό στους άδειους ταμιευτήρες των νησιών αλλά και στη χαμηλή στάθμη των λιμνών και των φραγμάτων από τα οποία υδροδοτούνται οι πόλεις και αρδεύουν οι αγρότες τα χωράφια.

«Το νερό πρέπει να πληρώνεται με αναλογικότητα στα μεγάλα εμπορικά νησιά γιατί δεν είναι δυνατό να επωμιστεί ο ντόπιος πληθυσμός την εποχικότητα του τουρισμού. Φυσικά ούτε διανοούμαστε να κόψουμε το νερό σε κάποιον που δεν έχει να πληρώσει».

Η απειλή της λειψυδρίας επανήλθε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με τις πρώτες βροχές την ξεχάσαμε, αλλά αν οι κλιματικές συνθήκες στο εξής είναι αντίστοιχες με τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια, η συζήτηση αλλά κυρίως η απειλή θα επανέλθουν. Ήδη, για την Αττική ειδικότερα, ο φετινός χειμώνας ξεκινά με τους ταμιευτήρες που την υδροδοτούν με μια μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με πριν δύο χρόνια.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είδαμε να χτυπά την πόρτα της χώρας η απειλή της λειψυδρίας. Νησιά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στους ταμιευτήρες από τους οποίους υδροδοτείται η Αττική η στάθμη υποχώρησε κατά 30% σε σχέση με πριν δυο χρόνια. Τι θα γίνει με το νερό στο άμεσο μέλλον; Θα έχουμε επάρκεια; Θα χρειαστεί μήπως να το πληρώσουμε ακριβότερα; Θα έχουν νερό τα νησιά και οι αγρότες; Σε τι κατάσταση είναι τα δίκτυα και ποιες οι παθογένειες του συστήματος διαχείρισης των υδάτων στη χώρας μας;

 

Υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια νερού στην Ελλάδα; Πολλές περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενώ η στάθμη στους μεγάλους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική και άλλες περιοχές, μειώθηκε σημαντικά και απότομα. Το θέμα του νερού ωστόσο δεν εξαντλείται στα όσα συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες...

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς και η μετατροπή των κοινωνιών μας σε κοινωνίες υπερηλίκων, οδηγεί τους ερευνητές αλλά και τα θεσμικά όργανα των κρατών ανά τον κόσμο να προσπαθούν να αποτιμήσουν το φορτίο των φροντιστών ηλικιωμένων ανθρώπων.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μια αύξηση των δομών που έχουν ως αποστολή να παράσχουν βοήθεια τόσο στους πάσχοντες, όσο και στους φροντιστές τους, με εκπαίδευση και ψυχολογική στήριξη.

O Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο Κύπρου και επί εφτά χρόνια ήταν μέλος της ομάδας νομικών συμβούλων της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.

Ο κ. Νικόλας Κυριακίδης είναι εκτελεστικός πρόεδρος του Cyprus Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece μιλά για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μενέλαος Μενελάου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης από το πλαίσιο που έχει οριστεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τον συμβιβασμό που προκρίνει τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σελίδα 1 από 106