Κώστας Πλιάκος
Mind the Minds, οι «άγγελοι» του εφευρέτη
Έχουμε στην Ελλάδα εφευρέτες; Έχουμε είναι η απάντηση και μάλιστα πολλούς. Οι άνθρωποι της αγοράς θα πουν μεταξύ σοβαρού κι αστείου μάλιστα ότι «αν σου ήρθε μια ιδέα που τη θεωρείς πρωτότυπη, να ‘σαι σίγουρος ότι κάποιος εκεί έξω δουλεύει πάνω σ’ αυτή».
Τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες αγάπης, συγκίνησης, προσφοράς
Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες για την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτές τις μέρες η προσφορά αγάπης και υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας αποκτά λίγη μεγαλύτερη αξία.
Β. Ζόραπας: «Καμπανάκι κινδύνου» και για τα υπόγεια νερά της χώρας μας
Το πρόβλημα της λειψυδρίας στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι τώρα το χειμώνα, με τις πρώτες βροχές το ξεχάσαμε. Το πρόβλημα γίνεται ορατό στους άδειους ταμιευτήρες των νησιών αλλά και στη χαμηλή στάθμη των λιμνών και των φραγμάτων από τα οποία υδροδοτούνται οι πόλεις και αρδεύουν οι αγρότες τα χωράφια.
Μανώλης Κουτουλάκης: Στα «εμπορικά νησιά» το νερό πρέπει να πληρώνεται με αναλογικότητα
«Το νερό πρέπει να πληρώνεται με αναλογικότητα στα μεγάλα εμπορικά νησιά γιατί δεν είναι δυνατό να επωμιστεί ο ντόπιος πληθυσμός την εποχικότητα του τουρισμού. Φυσικά ούτε διανοούμαστε να κόψουμε το νερό σε κάποιον που δεν έχει να πληρώσει».
Γιώργος Βλόντζος: «Η λειψυδρία απειλεί τη Θεσσαλία - Μη αναστρέψιμη η κατάσταση, αν δεν δράσουμε»
Η απειλή της λειψυδρίας επανήλθε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με τις πρώτες βροχές την ξεχάσαμε, αλλά αν οι κλιματικές συνθήκες στο εξής είναι αντίστοιχες με τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια, η συζήτηση αλλά κυρίως η απειλή θα επανέλθουν. Ήδη, για την Αττική ειδικότερα, ο φετινός χειμώνας ξεκινά με τους ταμιευτήρες που την υδροδοτούν με μια μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με πριν δύο χρόνια.
«Η λειψυδρία είναι και πρόβλημα συσσωρευμένων παθογενειών του συστήματος διαχείρισης των υδάτων»
Το καλοκαίρι που μας πέρασε είδαμε να χτυπά την πόρτα της χώρας η απειλή της λειψυδρίας. Νησιά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στους ταμιευτήρες από τους οποίους υδροδοτείται η Αττική η στάθμη υποχώρησε κατά 30% σε σχέση με πριν δυο χρόνια. Τι θα γίνει με το νερό στο άμεσο μέλλον; Θα έχουμε επάρκεια; Θα χρειαστεί μήπως να το πληρώσουμε ακριβότερα; Θα έχουν νερό τα νησιά και οι αγρότες; Σε τι κατάσταση είναι τα δίκτυα και ποιες οι παθογένειες του συστήματος διαχείρισης των υδάτων στη χώρας μας;
Η Ελλάδα που διψά: Μπορεί να στερέψουν οι πηγές μας; Πόσο θα πληρώσουμε το νερό;
Υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια νερού στην Ελλάδα; Πολλές περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενώ η στάθμη στους μεγάλους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική και άλλες περιοχές, μειώθηκε σημαντικά και απότομα. Το θέμα του νερού ωστόσο δεν εξαντλείται στα όσα συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες...
Το κόστος της λειψυδρίας
Υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια νερού στην Ελλάδα; Πολλές περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενώ η στάθμη στους μεγάλους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική και άλλες περιοχές, μειώθηκε σημαντικά και απότομα.
Οζντίλ Ναμί: Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην ομοσπονδιακή λύση
Ο Οζνίλ Ναμί ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό στον Κραν Μοντανά το 2017. Έχοντας αφιερώσει πάνω από 25 χρόνια της πολιτικής του καριέρας στο Κυπριακό, διετέλεσε επίσης υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους. Μιλά στο CNN GREECE για τις ευθύνες αποτυχίας του Κραν Μοντανά όπως τις βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι και για το τί μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό μετά την αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που ζητεί πλέον λύση δύο κρατών.
Κύπρος: Η πορεία προς την ανεξαρτησία μέσα από το Μουσείο Αγώνα ΕΟΚΑ
Το κυπριακό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στον προπερασμένο αιώνα όταν η Κύπρος έγινε αρχικά προτεκτοράτο και στη συνέχεια αποικία της Αγγλίας. Ο αγώνας των ελληνοκυπρίων για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του νησιού.